Thank you!

She Wrote It

My photo
Originally from Sungai Petani; currently in Darul Sunnah
A Personal Wellness Coach who picks Herbalife nutrition as food replacement. I've lost 9kgs and improved my skin. I help people to lose weight, gain weight and improve health.

PENYAKIT SOL (Salahkan Orang Lain)

pesen aku : pesen baru dapat hembusan yang berkobar-kobar. baru dapat 'sesuatu' untuk menulis. so, writing is just a therapy. cewah

Actually, sekarang adalah bukan masa yang sesuai untuk menulis. tapi dalam hati ni jerit jerit cam hapa lagi mintak buat entry. Now is 3.30am. Thanks NRG, products works! heheh

bila sembang pasal study. kekadang aku tanya la diri aku. eii kenapa la aku tak pandai2 eh? kenapa la aku ni susah sangaaat nak flying colourrsss. erghhh org lain baca buku seketoi sekali je dah lekat masuk kepala. aku ni sampai kena rebus, jampi2, tulis note keliling buku itupun belum tentu nak ingat. T_T

pastu dalam down down macam ni, stress nak study mulalah penyakit SOL datang. PENYAKIT SALAHKAN ORANG LAIN. 

"alaa aku salu dapat markah rendah dalam exam sebab lecturer tu bukan suka aku pun. dia mmg aim aku punya lah. salah aku semua dia nampak. aku ni mmg black sheep dia pun"

" notes yang geng geng flying colours tu dapat dari IPG lain tau. Modul tu dorg share senyap2. Dorang takda nya nak share ngn kelas lain"

"dorang dapat soalan spots. alaaah kalau dah main hafal jawapan untuk exam dari soalan bocor, siapa pun boleh dapat A kan?"

OKAY TIPU KALAU KORANG TAK GUNA AYAT MACAM NI BILA DOWN. KAN?

well. frankly speaking aku mmg otak mcm ni. yes! serious. semua benda aku buat kira macam aku jelah yang buat ni asyik salah sebab orang lain punya salah. BUKAN AKU. teruk gilaaa -____- sampaikan ada pernah skali tu dulu aku pernah iron baju pastu lupa nak switch off the iron and bila ayah start membebel "nanti terbakar laa, iron rosak over heated la...bla bla bla"..aku boleh je jawab lek lek lek camni "alaaa angah tu selalu sangat tak tutup iron. takpa pun?" ok aku rasa sewajarnya ayah kasi aku pelempang laju laju waktu tu :P

that was before.

untill one day. aku pergi satu STS kat Alor Star (masa tu baru Senior Consultan dalam Herbalife, i keep on going to events je dan semua events n training aku pergi sebab upline cakap, tak akan jadi Supervisor kalau tak pergi event so aku bodo bodo ikut). what happen, dengan perangai yang entah apa2 lagi waktu tu, mindset pun macam tak berapa nak strong, positivity takda langsung, attitude ZERO, entah macam macam mana ditakdirkan buat julung julung kalinya aku jumpa "15k EXEC PRESIDENT TEAM MEMBER, HAJAH KAMILAH (aunty kamilah)" 

(gambar ni diambil bulan disember 2012, and Alhamdulillah February 2014 aku jadi Supervisor)

Aku jadi orang paling teruja gila bila dapat jumpa "golongan golongan artis dalam Herbalife". well our company ada "artis" kita sendiri. bukan artis yang famous dengan cara menghiburkan orang lain, tapi ARTIS YANG FAMOUS DENGAN MENGUBAH HIDUP PALING RAMAI ORANG DALAM MALAYSIA. sebab tu aku eksaited. sebab bila aku pergi dengar speaker mcm ni, adalah masuk akal kalau aku sendiri akan "terubah" hidup aku. InsyaAllah.

Soalan : so, apakah pulak kena mengena Aunty Kamilah dengan ubah hidup hang Bux?
Aku : Sebab tajuk aunty Kamilah nak share haritu adalah pasal penyakit SOL. penyakit salahkan orang lain..bunyi gaya2 student medic nak buat presentation dalam kelas pasal jenis jenis penyakit masa kini LOL

aku pun dah lupa apa detail detail yang aunty Kamilah share haritu. Tapi secara konklusinya yang boleh lekat dalam kepala otak aku atau secara rumusnya apa yang aku dapat haritu dari STS Aunty Kamilah, adalah pasal attitude SALAHKAN ORANG LAIN. which means, DIRI SENDIRI TAK PERNAH SALAH, ORANG LAIN SALAH.

ok serious bunyi. 
okay tak ni rilek je. 
serious. serious

aku macam tersentap tertusuk terkena terhadam terasa lah gila lah punya bila aunty Kamilah buka isu ni. sebab aku sendiri orang yang jenis macam ni. One of the thing dia cakap macam ni

"Kalau harini, awak lahir dalam keluarga yang miskin, itu bukan salah awak. tapi kalau awak mati dalam kemiskinan, itu salah awak"

aku termenung panjang. 

dari kita lahir, sampai kita mati, Allah bagi kita masa nak ikhtiar mana nak berusaha, mana nak cari pendapatan, mana nak cari kerja, mana nak improve diri, takkanlah kau tak jumpa langsung? Katakan 60 tahun hidup atas muka bumi, takkan 10 tahun pun tak reti nak berusaha untuk majukan diri? 
Allah pun ada berfirman "Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum (bangsa) melainkan kaum itu sendiri mengubah nasibnya”  -  Ar-Ra’d:11

Seriously. That was the first serious thing that i save in my mind. HER WORDS.

See? Allah swt tak terus sahaja turunkan ayat yang mengatakan nasib manusia itu tidak akan berubah langsung walau dia buat apa jua usaha dan ikthiar. Ini menjadikan manusia selepas itu akan hidup lara je...tak nak bekerja, tak nak cari makan utk anak bini dan keluarga, tak mau beribadat dan apabila ditanya mereka akan jawab, "... dah itu nasib aku, buat apa apa pun takkan berubah".

so, tak malu ke kalau nak jawab ngn Allah nnti (contoh kalau Allah tanya : Hei kamu sebagai anak sulung kepada ibu bapa. Kamu sebagai contoh, pendukung misi keluarga, harapan ibu ayah, kenapa kamu tak buat dan ikhtiar sehabis mungkin untuk keluarga kamu? )
pastu takkan nak jawab " Dah takdir, lahir2 memang takda kereta. Ibu ayah memang asal orang kampung, diorang memang takda pelajaran. So macam susah sikitlah nak usaha tu. sebab diorg takda ilmu. saya sorang ada ilmu camna nak survive" 

MasyaAllah takkan nak jawab dengan jadi manusia yang masih nak salahkan orang lain kan? nauzubillah. Ibu dan ayah yang tak berdosa pulak dipersalahkan. Nauzubillah. Jangan jadi anak derhaka.

okay tu contoh je aku bagi.

actually banyak gila lah benda yang kita macam sedar tak sedar memang suka salahkan orang lain. 

Bila duit elaun time hujung hujung sem habis dalam bank, mulalah maktab yang disalahkan. kena bayar itu, kena bayar ini. Habis, kalau tak pergi tengok wayang ngn kawan, beli baju baru, beli handphone baru,belanja boyfriend makan tengahari kat restoran lima bintang konon nak date suwit suwit, ada pulak duit? SALAH SIAPA?

Bila start business slow down pastu mengadu dengan upline "kenapa makin lama business cam turun je. dorang suma dah taknak herbalife. dorang suma dah give up. dorang suma dah tak ada duit nak beli." nak jugak salahkan customer takda. Padahal diri sendiri taknak pergi improve basic skills yang ada dengan training, dengan focus group, dengan kerja lagi kuat buat DMO lain. SALAH SIAPA?

Bila diri sendiri nak lose weight pastu bajet cam ala ala "bukan salah aku yang buat aku gemuk". hah ini aku paling baran. Eii geram. tapi takpa, orang gemuk memang selalu ego (sebab aku pun macam tu dulu wakaka). paling takleh tahan " alaaa aku ni dah memang lemak tepu ni. lagi pun memang keturunan gemuk pun. tengoklah mak ayah, kitorg memang ratusan kilo. arwah atuk nenek pun macam tu" MasyaAllah. ketap bibir aku nak lawan balah ngn orang macam ni. sampai ke situ pemikiran diorang. AKU GEMUK SEBAB MAK AYAH ATOK NENEK AKU GEMUK. SO WHAT? bila aku tnya balik " akak, masa mak akak lahirkan akak dulu memang lahir lahir tu gemok dempol eh? ke memang masa dalam perut lagi doctor sahkan INI JANIN OBESITI!" ada ke? -________- masalahnya skarang bukan SALAH KETURUNAN, TAPI SALAH CARA PEMAKANAN YANG DIAMALKAN DALAM KETURUNAN/FAMILY. faham?

haa semua dah capslock. hamekaw. terdiam

so, apart from Aunty Kamilah's talk that day. aku start ubah Penyakit Salahkan Orang Lain dalam diri aku. apa yang berlaku skarang ni kat diri aku, adalah salah aku. Aku naik bodyfat 2% haritu, salah aku sebab AKU PILIH UNTUK MAKAN KFC instead of minum shake je malam tu. aku punya result dapat teruk sampai kena repeat paper linguistic masa SEM 2, itu salah aku. sebab aku study last minute n main main tak focus. apa yang berlaku dalam hidup aku, adalah kesan/salah aku sebelum sebelum ni.

Semoga Allah ampunkan dosa aku, kedua ibu bapaku, keluargaku, seluruh sahabat handai guru-guru ku, serta semua muslimin dan muslimat kalau kalau ada yang ter ada penyakit SOL, pastu buat dosa dengan SALAHKAN ORANG LAIN. MasyaAllah.



Yang baik datang dari Allah, dan buruk datang dari aku. Selamat malam. Salam Maal Hijrah.
Jom berubah :) 

HERBALIFE CHANGING PEOPLE'S LIFE. ASK ME HOW 013-5231350

The Power of Istikharah

Bismillah.

HAVE YOU HAD YOUR SHAKE TODAY?
(mood strawberry shake je skarang ni)

HAVE YOU HAD YOUR ISTIKHARAH TODAY?
HAVE YOU ASK ALLAH FOR THE BEST CHOICE TODAY?
HAVE YOU SETTLE WHAT ALLAH ASK YOU TO DO EVERYDAY?

okay good girl....(when you say YES, soon when you read. kalau fikir lama2 nak jawab yes tu tak berapa nak good. ehhe)

*goncang shake straberry sambil menaip*

Have you ever been in a dilemma, of choosing what's the best for you, the best in yourlife? Rasa perlu buat keputusan yang terbesar, tapi takut, kalau kalau akan menyakiti kita, merosakkan kita, memudaratkan kita, atau membawa keburukan kepada kita.. eleh macam tak pernah, masa nak buat decision, macam2 datang dalam kepala. "macam mana kalau....takutla nanti.....tak sure laa...." ayat stereotype je semua ni. Lepastu fikir punyalah fikir sampai berhari-hari nak buat keputusan, ada yang sampai bertahun-tahun. Kalau dah lama sangat pulak nak buat keputusan, pernah terfikir tak, maybe bila kita buat keputusan dengan cara lambat tu, akan memudaratkan orang lain pulak?

selalu orang akan ingat buat istikharah ni mmg untuk pilih jodoh nak kahwin je. Laaa, nak kawin je ke nak mintak tolong Allah tunjuk yang terbaik buat kita? Habis tu yang sebelum2 ni awak mintak tolong siapa mintak tolong tunjukkan jalan? Wallahualam.

Rasulullah SAW bersabda: 

“Di antara kebahagiaan anak Adam ialah Solat Istikharah (minta pilih) daripada Allah Taala dalam segala urusannya dan di antaranya kecelakaan anak Adam ialah meninggalkan solat Istikharah daripada Allah pada segala urusannya.”

Ibu selalu sangatkan ingatkan aku untuk selaku buat Istikharah.. Sebab Ibu cakap, "u can never feel the peace of choosing the right choice when you ask Allah making the best decision in you"

So aku pun mmg nak taknak ikut je cakap ibu. Apa lah salahnya buat Istikharah.  Minta Allah tunjukkan seluas-luasnya kepada kita jalan terbaik buat kita. Allah kan Maha Mengetehui :)

Okay actually aku takda lah terer mana pun bab bab ni tapi boleh lah sikit, belajar dan belajar, ceramah tazkirah demi tazkirah, membaca dan membaca, dapat lah sikit kumpul2. Untuk amalan diri sendiri. Kalau diri sendiri tak buat, ada pulak orang lain nak tolong buat untuk kita?  Umur pun meningkat, apa kata belajar menjadi lebih dewasa, fikir lebih matang, takda asyik nak berfoya-foya. Nak kemana sebenarnya? 

"Apabila seseorang kamu berkehendak melakukan sesuatu, hendaklah dia rukuk dengan dua rukuk (sembahyang dua rakaat) selain daripada sembahyang fardhu."

Rasa macam nak share apa yang berlaku dalam hidup aku kesan dari Istikharah yang pernah aku buat sebelum ni. Wallahualam. These are my biggest things that happen in my life disebabkan istikharah. Semoga Allah redhai..

1) Jadi Cikgu

sebelum masuk ke IPG,  aku adalah salah seorang pelajar Diploma Bangunan di UiTm Sri Iskandar. Memang dari kecik, aku ada minat nak jadi interior designer and architecture. So, thats why aku mintak Dip in Building, and aku dapat. Sebulan lebih jugak aku kat sana. Belajar design building, autocad, technical drawings, and semua punya achitecture base. Tup tup satu hari dapat panggilan telefon dari Kementerian Pendidikan "Cik Siti Anis Athirah Bux ke? Saya dari Kementerian Pendidikan, Saya nak memaklumkan cik telah ditawarkan masuk ke Institut Perguruan untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan-TESL. Boleh saya dapatkan pengesahan penenerimaan tawaran cik sebelum esok. Cik kena buat pengesahan di Laman Web Kementerian ye. Lusa adalah hari pendaftaran" Haa lebih kurang macam tulah operator tu telefon aku. speechless baq hang. Macam2 main dalam otak aku. Bercelaru beb! Nak jadi cikgu ke nak jadi interior design?

Telan air liur jugak aku masa tu. Gila hapa. Dah sebulan kot masuk UiTM. banyak gila duit dah habis. Beli alatan semua. drawing set je dah beratus, belum masuk drawing board, sketching pen, yuran amenda, kelab itu kelab ini, bla bla bla nak dekat ribu dah habis, Gila tak gila. Elok lepas tu je aku terus nangis2 call ibu, "sorry ibu, along takleh nak ikut cakap ibu. memang la masuk maktab amat menyenangkan, dapat elaun, cuti cukup, kerja jamin. Tapi, ni ha takkan nak bazirkan segala apa yang dah terbazir ni. Kita bukan orang senang. Ayah n ibu dah banyak habiskan duit utk along kat sini. Biar lah along jadi ID pun"

Sumpah masa tu sress gila bagai nak rak. Ibu rileks je cakap, "along, hari pendaftaran tu esok lusa je. Macam nilah, along balik bilik, pergi buat istikharah. Kosongkan jiwa, mohon Allah bantu tunjuk jalan terbaik untuk Along. Ni kerjaya Along, masa depan along, ibu ngn ayah tak paksa. Pergi tanya Allah, Dia lebih mengetahui" 

Aku pun malam tu menangis bagai nak rak sebab nak kena tinggal uitm. aku lepaskan habis2 kesedihan kalau betul2 aku kena tinggalkan uitm. Pastu aku tidur malam tu. Pukul 2 pagi aku bangun, setel istikharah. Rileks sangat. Serious rasa tenang! Pastu tidur macam biasa. Pagi esok tu aku call ibu dengan satu jawapan "Along rasa along dah bersedia nak jadi cikgu" ibu ucap syukur yang tak terhingga. Terus esok tu ayah n ibu datang amik aku kat uitm dengan barang2 aku. SENANG GILA! MasyaAllah.

Dalam perjalanan nak balik rumah, ibu tanya, apa yang membuatkan aku rasa redha nak masuk maktab? aku jawab simple je "entah. tapi rasa hati kuat sebelah untuk pilih masuk maktab. along tak mimpi pun ibu? betul ke ni?" "maybe Allah dah tunjukkan mimpi tu melalui mimpi ibu..Alhamdulillah" 

Rupanya ibu yang bermimpi. Malam yang sama aku buat istikharah. ibu pun turut sama buat. Ayah pun sama. Ibu cakap dia mohon Allah permudahkan urusan masa depan anak dia. Pergh aku tacing tu tayah cakap la. T___T. Malam tu jugak, ibu mimpi something yang sangat pelilk. Ibu mimpi jalan depan rumah, pastu ibu nampak ada banyak buah delima yang berguguran..buah2 tu semua dah masak, layu, kira macam dah buruk..pastu tiba2 ibu ternampak ada satu buah ni sangat cantik lagi, masak ranum, merekah-rekah je buah delima tu, nampak macam sedap sangat nak makan, pastu ibu kutip, masa ibu kutip pegang tu la mimpi tu terputus sebab terjaga dari tidur. -_________- potong betul

Pastu pagi tu, ibu dapat call dari aku cakap aku pilih nak masuk maktab. Patutlah aku dengar ibu ucap syukur Alhamdulillah sayup sayup kat dalam telefon..Alhamdulillah Allah mudahkan segalanya..Sampai sekarang, aku berada di tahun KETIGA Ipg Kampus Perlis. 2 years to go nak jadi cikgu. yay! 

2) Buat Herbalife Part Time

Aku adalah manusia yang sangat skeptikal dengan MLM before this. So, bila aku tahu Herbalife adalah MLM, aku jadi macam takleh nak terima hakikat, company yang sangat best ni MLM rupanya. Aku nampak dengan jelas semua nya pasal Herbalife bila balik dari ZeroTo Hero Gambang Edisi 9 (Nov2012) . Aku nampak peluang sebesar-besarnya dalam Herbalife. Dan aku nampak satu benda, aku boleh tolong orang ubah hidup mereka, dan secara tak langsung aku sendiri mampu ubah hidup aku. Aku nampak sendiri, buat herbalife part time part time je mmg boleh jana income sampai beribu beriban. Orang yang business minded macam aku mmg suka buat bisnes part time. Tanyalah, bisnes apa yang pernah aku buat? Alah, student dengan bisnes part time mmg takleh dipisahkan betul tak? 

Memandangkan ibu aku sendiri upline aku sekarang, takkan aku taknak buat bisnes lagi. Aku bukan saja boleh tolong ibu dapat income dia dengan menjadi downline yang rajin, tapi aku jugak boleh bentuk satu business family yang sangat luar biasa. Empayar Herbalife untuk keluarga kami. Mana tahu, family aku jadi macam family Uncle Allen 1 hari nanti? Tapi ada 1 benda yang ganggu fikiran aku, study aku macam mana? Buat Herbalife kena fokus gila2..kena ada komitmen yang luar biasa..kena ada masa..aku mana ada kereta..macam mana nak buat Herbalife? (sempit gila pemikiran waktu tu)

Masa mula2 pembabitan aku dan ibu, ayah adalah musuh utama aku dalam Herbalife. Ayah lah manusia yang paling benci Herbalife, tengok products Herbalife pun taknak. apatah pulak nak minum shake, Tambah2 dengan aku ke sana ke sini balik lewat pergi buat booth la, pergi shake party la, dia cakap sikit2 herbalife, sikit2 bisnes, kat rumah ni ada apa? Sedih sangat waktu tu. Allah je faham perasaan aku. Aku menangis kat Allah, betul ke jalan yang aku pilih nak buat Herbalife ni. Macam mana aku nak buat Herbalife kalau ayah tak benarkan. Nak jadi anak derhaka ke? 

Aku mula menangis kat Allah. Sebab dugaan paling besar aku nak terus kukuh dan bertahan dalam Herbalife adalah ayah. Allah, sedihnya tak yah cakap. Aku start buat istikharah bila aku mula rasa 50-50 nak teruskan. Aku mintak Allah bantu aku tunjukkan satu jalan, kalaulah dengan buat Herbalife aku mampu ubah seluruh hidup aku, ubah perangai aku jadi lebih baik, ubah lifestyle kami, dan kalaulah dengan Herbalife aku dapat tolong ringankan beban pendapatan ayah ibu. Aku anak sulung, aku perlu tindakan tepat. Sebab semua dalam tangan aku. 

Dalam hati aku redha je kalau Allah cakap "Kau takyah buat Herbalife, pergi belajar rajin2. nanti jadi cikgu kau dah mampu buat ayah ibu kau tersenyum" . Aku redha je apa yang Allah nak tunjuk. Tapi Allahuakbar, lagi aku mintak Allah tunjukkan jalan terbaik, lagi rezeki aku dalam Herbalife semakin melimpah-limpah. Sungguh! Dan aku semakin selesa dengan Herbalife. Dan aku pun teruskan. Aku dapat rasakan sendiri, Allah redhakan perjuangan aku dalam Herbalife. Sebab aku mintak kat Allah, nak tolong family2 yang terdekat dulu. yang perlukan bantuan aku. Terus Allah hantarkan aku Pak Njang aku (sekarang Qualified Producer), aku mintak lagi, aku dapat ramai cousin2 yang ingin berubah dengan nutrisi Herbalife. SubhanaAllah. Allah sedang tunjukkan jalan. So, i choose to stay :)

3) Pergi Extravaganza

Orang yang berjiwa Herbalife, dah tentu darah hijau akan mengalir.  So, kalau dah namanya darah hijau mengalir dalam tubuh, EVENT HERBALIFE memang takleh tinggal. Sebab dari Event ke Event lah aku perasan aku grow, menjadi orang yang lebih baik dan menjadi 'the new me'. 

Extravaganza bagi aku bagi orang orang yang serious nak buat Herbalife sampai ke akhir hayat mereka. Tak kisah la secara part time or full time. Aku excited sangat nak pergi Extravaganza. Aku nak tengok dengan mata dengan mata sendiri, Siapa Michael O' Johnson, siapa dr David Heber, Siapa Susan Peterson, apa yang ada kat extravaganza sampai orang boleh berjaya sampai TERubah hidup mereka. Aku nak sangat!! 

Tapi kekangan satu benda yang buat aku susah hati. Extravaganza akan habis Ahad. Hari Isnin dah start kelas ohoiii. Takkan nak skip kelas wei? Aku taknak skip kelas semata-mata pergi event. Aku taknak orang cakap "buat herbalife sampai kena ponteng kelas" "takut nak buat bisnes herbalife sebab mesti akan ponteng kelas macam dia". I am the leader. So i have to lead by example. Memang boleh je, nak naik flight dari Bangkok hari ahad tu jugak, so sampai Penang Airport pukul 12.30 tengah malam. dah tu aku nak balik perlis naik apa pulak tengah malam T____T 

So aku keep calm je. Aku keep on istikharah. mintak tolong Allah tunjukkan jalan. Macam mana nanti. nak ponteng kelas satu hari atau tidak, Kalau aku rush balik perlis jugak Ahad mlm tu nampaknya aku kena mnyusahkan ayah pergi ambil aku kat penang, patah balik hantar aku ke perlis, pastu patah balik semula ke sp. Kesiannya kat ayah. dia tak tidur lah macam tu. Dahla esok tu kerja. Allahu. Sukarnya nak buat keputusan.

So aku rileks rilek rilek. Istikharah banyak kali. Rasa tu macam okey je nak skip kelas satu hari. uish, biar betul Allah benarkan aku skip kelas. aherherher. Aku pun tak tahu kenapa, tapi bila lagi dua hari nak pergi tu, aku tak rasa macam nak beli tiket flight untuk balik ke Malaysia hari ahad malam nanti macam yang aku plan. Serious aku rasa confident nak skip kelas. Aku pun cakap jelah kat diri sendiri, "mm kalau Allah sendiri dah tentukan yang aku skip kelas satu hari hari isnin tu m adalah yang terbaik buat aku, so, I shoudnt worry! :))"  hehehehe.

so nak dijadikan cerita macam mana aku terpaksa skip jugak kelas hari isnin tu, adalah... jeng jeng jeng..pakej penerbangan kitorang satu team untuk ke Bangkok telah ditipu! wakakakaka. Cilakoii punya HASROL MAT SAAD (sekarang dah ditangkap masuk jel dah padan muka hang). hahahaa. Tapi alhamdulillah disebabkan ada agent penipu macam ni kami terpaksa travel 18jam pakai jalan darat. kahkahkah. what an unforgettable moment!

So, macam mana pulak aku skip kelas? aku skip kelas lah jugak hari isnin tu sebab TAB TEAM kami cakap, Hari Isnin semua orang sila ambil cuti, kita akan pergi buat group punya report polis. So, aku ponteng hari isnin tu sebab nak setel report polis nak tangkap si penjahat gemuk tu. So aku ada sebab yang kukuh lah jugak kalau lecturer tanya kenapa skip kelas, walaupun takda mc.

Cantikkan Allah susun? 

Sebenarnya Allah nak je kita rendahkan ego, untuk sujud padaNya, minta padaNya dalam keadaan susah senang. Jangan waktu susah je mintak tolong Allah, bila dah senang terus lupa. Allah pinjamkan kesenanganNya , kebahagianNya, sementara saja untuk kita. nak test lah jap Bux bunny ni pesen bersyukur ke tak dengan apa yang Aku beri padanya.

Actually banyak lagi istikharah yang aku dah buat, and Alhamdulillah aku bertemu jawapan. InsyaAllah yang Allah temukan ni adalah yang terbaik. Walaupun hati kita rasa ragu2 tapi ingat je balik "Aku kan dah buat istikharah, percaya jelah apa yang Allah hantar ni sebagai jawapannya. Allah cakap ni je terbaik untuk aku. Tak yah ingkat, ikut je. InsyaAllah"

Tapi kena ingat, nak buat Istikharah kena betul2 tenang and fokus. Hati jangan ragu2 atau was was. Sebab lepas istikharah ni Allah akan selalunya bagi ujian, nak test kita ni betul2 redha ke tidak apa yang Allah nak takdirkan tu. So, berhati-hati dengan sekeliling. Jangan terikutkan hati sangat.



Peka je dengan apa yang Allah nak tunjuk. Tak semestinya Dia nak tunjuk dalam mimpi. tapi kebiasaannya melalui mimpi lah. Tapi ada jugak melalui permudah urusan, ikut gerak hati, kecenderungan otak, atau apa apa sahaja petunjuk. InsyaAllah, percaya je dengan Allah :)





EXTRAVAGANZA IS EXTRAORDINARY!

Bismillah.
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah, Lagi Maha Mengasihani.

Memandangkan baru je beberapa aku pulang ke tanah air dari mengikuti international meeting dengan business partners Herbalife yang lain *cewwah ayat* jadi memang nak je mulut dan tangan berkongsi dengan apa yang aku nampak sepanjang 4 hari kat sana. 


Actually nak rasa macam menulis jugak malam ni sebab esok ada sharing extravaganza di kelab kami di C'Heart Wellness 88, jadi mereka mahukan aku sebagai wakil genH untuk berkongsi. so kira macam practise nak sharing esok la ni T_T

eh betul apa. Ingat aku nak berlagak ke or cakap besar ke. Serious okay serious. International meeting dengan business partners (Herbalifers) seramai 23,000 dalam Stadium Impact Challenger, Bangkok. Semua datang dari negara Asia Pasific yang berlainan okay. aku sendiri lupa berapa banyak negara. Terkecuali Korea, India. Sebab negara tersebut sangatlah ramai pengedar Herbalife sampaikan ada Extravaganza asing untuk diorang sahaja. hah. Terkejut? Well that is HERBALIFE!


Aku mula2 datang tu punya lah eksaited gila sebab tak pernah lagi dalam umur duapuluhsatu tahun ni datang ke Bangkok. Itu dah satu hal. Hal keduanya aku sangatlah eksaited nak tengok dengan mata kepala aku sendiri Dr David Heber yang selalu aku tengok je muka dia dalam slides ni yang selalu dilihat pada hari pelanggan. SEBAB DOKTOR NI YANG MEMPERKENALKAN BMI SYSTEM!


aku datang extravaganza actually nak mencari jawapan. Eleh betul ke Herbalife Nutrition ni doctor ni hidup lagi, doctor ni bertauliah, doctor ni ada buat research tentang  nutrition. I wanna find out actually. Lepastu bila aku tgk kat skrin ada muka lelaki ni aku jadi macam separa percaya..


bahawa orangnya benar2 hidup dan sedang bercakap secara langsung memberi taklimat dan penerangan apa itu Cellular Nutrition di hujung pentas sana!

masa ni rasa macam nak lempang pipi berkali2 sebab macam tak percaya di depan aku adalah Dr David Heber! terus ambil shake dalam beg shake yang aku bawak terus bancuh shake minum shake semasa training sedang berjalan. Lepastu dengan bangganya cakap dalam hati "haa, doktor nilah yang dah bancuh shake untuk aku tadi. jadi silalah sihat dengan cepat semua sel badan sekalian!" muahahaha

Slides dari Dr David Heber mmg sumpah buat aku ternganga. dia cerita macam2 ilmu pengetahuan yang baru bagi aku. Yang paling aku ingat dia cakap "asia negara paling tinggi obesiti sebab makanan mereka. Orang asia punya body fat and visceral fat tidak sama dan jauh bezanya bagi penduduk di luar Asia"

Sentap tak orang Asia? hahaha. Silalah bertaubat orang Asia sekalian, our lifestyle is getting worst! -_-

Herbalife is a Global Nutrition Company and the first to be in the world! What more to deny. Dr David Heber ni sendiri disenaraikan top doctor in US, dan beliau jugak yang reka BMI yang kita selalu kira tu. What more to deny? What more?

Dan Dr David Heber juga adalah pengguna kesemua produk Herbalife. KESEMUA OKAY. that means, dia sendiri tanpa ragu2 masukkan nutrition dalam badan dia dan apa yang dia mahu, kita masukkan dalam badan kita juga sama macam dia!

Kesan aku masukkan nutrition Herbalife dalam badan? 
LOST 9KG, IMPROVE ECZEMA OF 20 YEARS SUFFERING, IMPROVE SKIN, SINUSITIS GONE, GAIN 3KG MUSCLE, IMPROVE SHORT SIGHTEDNESS! i loveeeeeee herbalife!

Dalam Extravaganza, aku nampak, orang2 Herbalife sangat bersatu! That moment bila speaker/pengacara majlis tanya "ASIA PASIFIC, HAVE YOU HAD YOUR SHAKE TODAY?" lepastu semua dewan bergema dengan satu laungan ya "YESSSS!!!!!" bagi aku, excited di Extravagaza ni sama macam gabungan perlawanan akhir fifa world cup + konsert artis paling terkemuka tanah air. Excited dia MasyaAllah, mmg luar biasa habis! Mustahil lah kalau engkorang datang extravaganza akan duduk atas kerusi je dari awal sampai abis, sebab semua orang dalam stadium sangat energetik!! Sesiapa yang duduk je atas kerusi mesti rasa macam noob giler, takpun rasa macam awkward giler semua org buat macam tu dia seorang tak buat. hahaha


haihh si pendek ni eksaited sangat sampai naik atas seat. ahaks!

aku paling meremang bulu roma sekali bila nampak Herbalife Malaysia sangat kuat memberi laungan! That moment bila music DJ announce one by one country names, Singapore..Taiwan..Macau..Australia..New Zealand..Thailand..Indonesia..Philiphines..Hongkong..etc etc.....and lastly DJ tu cakap "Malaysia Put your hands up!" dan masa tu semangat 6,000 Herbalifers Malaysia bersuara. Dan di saat Jalur Gemilang dengan megahnya berkibar kibar di ruang APAC, aku rasa macam, YaAllah, Herbalife dah mengubah banyak hidup rakyat Malaysia! And that moment, rasa macam nak menitis air mata, akulah diantara insan terpilih yang dipilihNya untuk mengibarkan Jalur Gemilang di persada APAC.
SubhanaAllah. Amazing!



btw, ni aku petik dari insta kak Nurul Wahab (dahulu dikenali sbg Nurul Ajai)
now, she's the PRESIDENT TEAM IN HERBALIFE OKAYY!

Malaysians are the largest Participant in EXTRAVAGANZA 2013!
Well Done Malaysia! Malaysia BOLEH!



Extravaganza is truly an eye-opening event for me. Sebab sebelum ni, aku rasa macam aku sorang je ke yang berpulun pulun, berhempas pulas, berkerja keras, kerja kuat dengan herbalife tapi bila aku datang Extravaganza ni, aku sedar, rupanya aku ni belum bekerja cukup kuat. apalah sangat 'kerja kuat' yang aku rasa sebelum ni. sebab ramai gila orang kat luar sana sedang bekerja lagi kuat dari aku, lagi pulun dari aku, lebih berhempas pulas dari aku. Dan aku sedar, journey aku dalam Herbalife sama sahaja dengan journey orang lain. 

Kalau aku rasa dah cukup susah buat Herbalife, rupanya ada orang lagi susah buat Herbalife kat luar sana.

Kalau aku rasa usia 21 ni sesuai sesuai je aku jadi Supervisor untuk part-time buat Herbalife, ada orang kat luar sana buat Herbalife part time boleh je sampai Get Team.

Kalau aku rasa dah ada dalam comfort zone, aku rasa untuk ubah hidup lebih ramai orang di luar sana aku perlu keluar dari comfort zone!

That moment bila Recognition Active World Team naik atas pentas......raaaaaamai gila orang berlari naik atas pentas. Sejam lah jugak diorang biarkan Active World Team dari Asia Pacific semua berjalan naik atas pentas. Perghhh masa tu menangissss je tengok. Sebab AWT je dah ramai. Kalau World Team agak2 ramai mana? Supervisor pulak sumpah macam air je yang mengisi seluruh stadium impact. PEOPLE ARE RUNNING, AND THEY ARE LEAVING ME BEHIND! sedarlah hoi T_T

Masa tu aku fikir sendiri, kalau aku tak bermula hari ini, sampai bila nak tunggu peluang yang ada diambil oleh orang lain? Sampai bila aku nak mara ke next level? Bila aku nak bahagiakan ibu dan ayah? Bila aku nak pergi umrah? Bila aku nak bina rumah anak yatim macam yang aku impikan? Bila semua impian itu akan terlaksana? Adakah aku nak tunggu suatu masa nanti masa Extravaganza 2015 lah katakan, ada recognition GENH PRESIDENT TEAM, selama satu jam orang naik pentas non stop macam yang aku nampak harini..Adakah aku nak tunggu waktu itu baru nak tersedar dari lamunan? PANGGGG PANGGG  *lempang pipi aku suruh bangun dari tidurrrr*

Menangis lagi dengan diri sendiri yang tidak mahu berubah.. T___________T

Dalam extravaganza, aku nampak satu benda, siapa aku LIMA TAHUN AKAN DATANG. Aku akan menjadi PRESIDENT TEAM selagi mana aku tidak berhenti..dont quit, just keep going! Kita tidak tahu bila Allah nak hantar aku seorang yang sangat serious nak mengubah hidupnya..dan kita tak tahu bila Allah nak hantarkan kita seorang president team buat kita..aku hanya perlu bertahan, mencari dan mencari jawapan, mencari dan bertahan..selagi mana aku tidak berhenti membantu ramai orang ubah hidup mereka..selagi mana aku tak berhenti mengajak orang menjaga nikmat kesihatan yang Allah berikan..aku nampak itu..Sebab yang menjadi President Team itu bukan manusia yang mengalah dengan kekecewaan, manusia yang tak pernah jemu memberi dakwah nutrisi, dan mereka yang tidak mudah kecundang di medan perang. mereka adalah penjihad penjihad yang membawa kebaikan untuk semua orang,  manusia yang tak pernah berputus asa, mengajak orang ke jalan kebaikan..Salah ke nak ajak orang jadi sihat? Kita makan nutrisi, bermaksud kita makan zat. Excuse me, kita bukan makan UBAT! 

EVERY LEVEL IS NOT ABOUT CHANGING THE PIN, EVERY LEVEL IS ABOUT YOU CHANGE YOURSELF TO BECOME A BETTER PERSON! the pin is just an award for u for become the better of you!

maksudnya, aku kena berubah dulu dalam semua perkara kalau aku nak menjadi World Team..dan seterusnya Active World Team tahun ni..ubah diri dulu! Jadi orang luar biasa dulu! 
Ini tak.. masa pun tak pernah tepati, customer pun tak berpuas hati dengan kita, downlines semua aku tak pernah ambil tahu masalah mereka, tolong downline pun taknak, hormat upline pun tidak, asyik membazir masa dengan benda tak berfaedah je, asyik nak mengelamun je..
yang paling penting, tanya diri sendiri, 
adakah hubungan aku dan manusia dah cukup? Adakah HUBUNGAN AKU DAN MAHA PENCIPTA DAH SEMPURNA? 
mintak tolong dengan Allah masa waktu terdesak, lepastu lupakan Dia bila dah senang..
then are you expecting Allah is going to help you? 
Astaghfirullah..berubahlah..

Allahu. Herbalife is all about Islamic Leadership :)



this is my friend from Perlis, Fadhlina namanya. 
World Team umur 22 tahun. she have lost 27kg! Income sebulan RM5000++ dengan buat herbalife part time jsahaja sebab masih belajar! SubhanaAllah. 
Aku terinspired actually dengan Cik Na sebab dalam usia yang muda macam ni, dah pergi umrah dengan duit  Herbalife, beli kereta Honda City untuk ayah dia (seorang peniaga apam balik di pasar tani), dah sara family, bagi duit kat mak ayah, melancong luar negara dengan herbalife tu memang sangatlah banyak! sebab standard Herbalife punya international meeting or vacation memang tak pernah buat dalam Malaysia okay!
Memang aku nak jadi World Team sangat sangat sangat tahun ni sebab aku nak jadi macam dia!
Orangnya sangat luar biasa, semangat tak pernah menjunam, WHY HERBALIFE sangat kuat, positive, kepimpinan terpuji, communication skills superb, sopan, time management perfect!
Itu memang World Team yang dicari.

dan aku sedang berusaha ke arah itu...
T_______T

FOR THINGS TO CHANGE, YOU MUST CHANGE FIRST,
FOR THINGS TO GET BETTER, YOU HAVE TO GET BETTER!
-JIM ROHN-

the best part bila kita pergi EXTRAVAGANZA, kita dapat jumpa tok nenek moyang kita! 
hehehehehe ini part paling aku excited! Sebab aku rasa herbalife family ni serious sangat HARMONI! tak racist, tak perkauman, tak memilih kasih. we are unite under one name! ONE VISION ONE WORLD! =D

I MET MY UP UP UP UP UP UP UPLINE FROM TAIWAN! 

besttt gila. bangga pun ada kami team Taiwan! aherher.

This is Emily & Kein from Taiwan (MILLIONAIRE TEAM)



Dan ini Emily & Kein punya Upline from Taiwan (millionaire team)

Emily and Kein ni aku punya upline ke lima teratas dari aku. So kiranya the chain is like this, Emily&Kein, Bryant, Min Chee, Alice, Ibu, dan seterusnya aku. Dan tak silap aku Bryant ada cakap Upline kepada Emily & Kein ni dah dekat sangat dah dalam berapa level punya downline je dengan Chairman's Club member, Queenie Leung kami! So team kami antara yang terdekat lah dengan Chairman's Club Member dalam Malaysia and selalu sangat dapat special promotion dari Queenie! wehuuu seronokkk!

so sempat jugak aku bergambar dengan amoi amoi sidelines aku dari Taiwan! 

kulit diorang sangaaaaat gebu masyaAllah. ini yang jeles ni sebab kat Taiwan ada F1 shake Cookies And Cream!
tapi bila bergambar dengan diorang yang cantik ni, rasa macam tempias pulak ke aku. Aura cantik tu tertempias je ke muka ni ha walaupun tak berapa nak cantik. hehe.
Sabar, satu masa, kulit aku akan cantik macam depa jugak T_T
*pujuk diri sendiri*

dan aku sempat berkenal-kenalan dnegan rakan sperjuangan yang lain. dari negara lain. 
We are bringing 
THE MISSION OF NUTRITION!







Orang orang yang datang dari negara luar ni semua kami tak pernah kenal antara satu sama lain pun. Tapi dalam hati kami bagaikan ada satu perasaan kasih sayang dan sangat memahami, kami membawa misi yang sama. Orang orang yang datang ke Extravaganza ni aku percaya Allah dah tulis dah, mereka ini adalah orang orang terpilih sahaja. Allah mahu mereka yang datang ini betul betul berubah dan menjalankan misi mulia ini bila pulang ke negara asal. Dahtu kalau bukan kami orang2 terpilih, kenapa masih ada ramai lagi yang tak hadir exteavaganza? Dalam kesemua 40 orang downline aku semua, kenapa aku seorang sahaja yang Allah mahu tunjukkan kepada aku jalan untuk aku berubah? Bukankah Allah lebih tahu, aku lebih layak berubah berbanding mereka? ALLAH KNOWS THE BEST :)

Dan hatiku sangat menangis bila terpandangkan insan ini. Allahu.


Sebenarnya nampak je aku senyum tu bergambar dengan dia. Actually, lepas aku bergambar, aku berpaling je terus berjalan, mata terus berkaca beb! Sentapppp sekejap T__T

Aku tanya pada diri aku,
 apa alasan lagi aku nak beri pada diri sendiri, 
yang aku tak nak buat Herbalife?
Sedangkan aku punyai sepasang kaki yang sempurna, mampu berjalan, mampu berlari lagi.

Apa lagi alasan aku untuk taknak datang ke event,
 semata mata kononnya jauh, takda transport, takda orang hantar,
sedangkan abang ini hanya berpandukan kerusi roda. Tapi Extravaganza tetap dia pergi..

Apa lagi alasan aku untuk buat DMO Fitclub, DMO Booth, DMO Shake Party,
sedangkan aku mampu melakukan semua DMO dengan keadaan yang cukup sifat..
Sedangkan abang ini hanya DMO tertentu sahaja dia boleh lakukan..

YaAllah! 
AKU BERSYUKUR DENGAN SEGALA NIKMAT YANG ENGKAU BERIKAN!


Herbalife is teaching me not only about changing lifestyle, Herbalife totally wants us to change our personal development, the way of thinking, be a better person, grow an Islamic Leadership, and the most important thing is be GRATEFUL! 

okay dah nak menginjak ke subuh. Jom solat hajat, istikharah. Semoga Allah izinkan aku meneruskan perjuangan nutrisi ini. Dan semoga Allah hadirkan aku insan yang benar benar mahu berubah hidupnya menjadi seorang yang lebih baik. Turn back to Allah, no matter how far u have go. Allah is just testing you. All come from HIM, Tq Allah, Tq Herbalife! :)




"Kenapa Allah temukan Herbalife dengan kita lambat ibu?"

Bismillahirrahmanirrahim.


Kenal cikgu azim? 

INI DIAAA ORANG LUAR BIASA KOLANERANG!
*standing ovation*
SUBHANAALLAH.
Hebatnya Herbalife!

Aku terpanggil untuk menulis bila mana aku tengah scroll news feed Facebook, then i just spotted Cikgu Azim's latest status. Aku terpanggil untuk membaca status dia yang tulis berjela-jela tu. Aku sentuh link "see more" kat status tu. bila baca sampai habis, nahhhh, air mata turun selaju-lajunya. Tersentap aku dibuatnya. Aku menangis. Aku terimbau kenangan dulu. Allah. Sabarkan aku. :(

Aku tersentap bukan apa. Sebab cikgu Azim setegas-tegasnya tulis dengan caps lock kat situ. OBESITI MEMBUNUH! yes, MEMBUNUH! Allahuakbar. 

Masa ni, perkataan KOLESTROL TINGGI, DARAH TINGGI, terus menerpa nerpa masuk dalam hati aku. Killing me softly. Sebab yes, family aku memang berketurunan DARAH TINGGI, KENCING MANIS, MASALAH JANTUNG. Allahuakbar. 

Aku menangis pertamanya kerana aku terimbau suatu ketika dulu. Sebab ibu. Yes, ibu memang darah tinggi memang teruk sangat sangat. Memang tak boleh langsung buat ibu susah hati, ibu marah, ibu makan silap, YaAllah memang darah tinggi dia akan menggila. Aku masa tu nak kata kecik lagi takda la kecik sangat, tapi remaja belasan tahun, rasanya dah boleh faham perasaan melihat orang yang kita sayang meronta-ronta macam telur di hujung tanduk YaAllah! Aku ingat lagi, masa tu aku sekolah rendah, ibu memang obesiti memang teruk. Tiba-tiba darah tinggi ibu menggila. Ibu macam rebah nak kena strok. Aku terkedu sorang sorang kat depan pintu. Nak terpa ke arah ibu aku rasa macam Allah, takutnya nak dekat! Aku bagai digamkan ke dinding. tersandar melihat. Aku hanya mampu melihat ibu meronta-ronta menjerit kalimah Allah. Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar! Ibu sedang bertarung dengan kolestrol tinggi! Aku nak bawak ibu ke klinik? mana ada lesen! baru sekolah rendah lagi waktu tu! Aku tersandar di dinding, hanya mampu melihat orang yang paling aku sayang bertarung dengan penyakitnya. YaAllah! Ketika itu aku hanya mampu menangis melihat ibu meronta-ronta menahan sakit. Dalam hati hanya mampu berdoa, YaAllah, selamatkanlah ibu! Jangan kau ambil lagi nyawanya! 

Aku menangis ketiganya bila teringatkan tentang ayah. Hah, ini memang merobek hati dan perasaan Aku tak pernah sangka ayah walaupun nampak kurus, jaga makan, banyak makan sayur dan ikan, tapi tiba-tiba terkena heart attack. Allahuakbar. Allah sedang memberi pengajaran kesihatan kepada kami. Dalam disangka-sangka ayah sihat, AYAH DISERANG SAKIT JANTUNG SECARA TIBA TIBA. Masa tu rilek rilek je pepagi semua tengah kalut kalut nak pergi kerja, ayah tengah butangkan kemejanya dan tiba tiba dia sesak nafas. Allahuakbar! Allah Maha Besar! dan ya, aku MELIHAT DENGAN MATA AKU SENDIRI, seorang lagi yang aku sayang bertarung dengan nyawa. Nafas ayah seakan-akan nyawa-nyawa ikan waktu tu. Tak boleh bernafas. Kami semua menerpa ayah. Aku pada masa tu kaku. Tak tau nak buat apa. Dalam waktu tu, apa yang bermain difikiran aku, "YaAllah jangan kau ambil nyawa ayah seawal waktu ini. Aku masih belum membahagiakan mereka"

Aku menangis ketiganya kerana aku tiba tiba teringat apa yang berlaku kepada arwah tok dengan arwah tok wan. Kedua-duanya pergi meninggalkan kami dengan satu nasib yang sama. STROK! Allahuakbar. Semuanya berkaitan jelas dengan darah tinggi dan kolestrol tinggi. Arwah tok sakit terlantar strok satu badan sampai 2 tahun. Dua tahun itu ibu berhenti kerja. Hidup kami sekeluarga susah sangat masyaAllah. sangat sangat. Sebab hanya bergantung pada ayah yang bekerja. Aku kecik lagi masa tu, baru umur 6 tahun. Tapi kenangan itu Allah benarkan masih jelas lagi aku ingat sampai harini. Betapa seksanya menjaga orang terlantar sakit akibat strok. Allahuakbar. Aku tak ingin lagi perkara itu berulang. Susah sangat sangat waktu tu. Ibu menangis siang malam. Dengan kesempitan duit, dengan menjaga orang sakit yang menelan belanja yang sangat banyak. Sedihnya masyaAllah. Arwah terkena strok sebab makan bihun sup tulang yang sangat  tinggi kolestrol. Sedapnya makan bihun sup tulang. Arwah tok pulak ada darah tinggi masa tu, dan serta merta terlantar dua tahun, tak boleh berjalan, tak boleh bercakap, tak boleh mandi sendiri, tak boleh makan sendiri. Ibu berhenti kerja sebab tak ada orang nak jaga. Kalau ibu kerja jugak, siapa yang nak mandikan? Siapa yang nak masak makanan untuk orang sakit, siapa yang nak pakaikan lampin pakai buang untuk orang sakit? Allahuakbar. Sedih sangat. 

(gambar hiasan)

Lepas beberapa tahun arwah tok meninggal dunia, arwah tok wan pulak sakit terlantar. Pun macam tu jugak. Bermula dengan darah tinggi. Terkena strok sebelah badan. Kemudian terlantar. Dari boleh berjalan tempang, kemudian berjalan dengan dengan tongkat, kemudian bila dah tak boleh berdiri, dia berjalan dengan cara mengesot, dan akhirnya tak boleh berjalan langsung, terus terlantar. Semua itu AKU LIHAT DENGAN MATA AKU SENDIRI BETAPA SEKSANYA MENANGGUNG PENYAKIT AKIBAT KOLESTROL TINGGI. Allahuakbar. Allah bagi iktibar kesihatan yang sangat besar buat aku! 

SubhanaAllah. 
Allahuakbar.
Allah Maha Mengetahui. Allah Maha Mengasihani.

Aku pernah lalui kehidupan yang sangat mencabar disebabkan penyakit itu. OBESITI. KOLESTROL TINGGI. DARAH TINGGI.

Alhamdulillah.
Allah itu Maha Adil. Allah sedang menulis jalan cerita terbaik buat kami. Allah sedarkan kami tentang kesedaran menjaga kesihatan. Disebabkan aku ada pengalaman yang LUAR BIASA itu, aku MAHU UBAH SELURUH HIDUP KAMI, aku mahu ubah tabiat pemakanan keluarga kami, corak kehidupan kami, gaya hidup kami. Aku masih muda. Aku masih ada dua orang yang tersayang yang masih belum dibahagiakan. AYAH & IBU.

SubhanaAllah. Allah hadirkan hidayah Herbalife dalam keluarga kami :')

ALHAMDULILLAH

Pernah aku bertanya pada ibu "ibu, kenapa Allah bagi kita lambat jumpa Herbalife? Kalau tak, mungkin kita dah boleh selamatkan arwah tok, dengan arwah tok wan."

"Along, jangan salahkan ketentuan Allah. Allah dah tulis, ajal tok dengan tok wan sampai sebab macam tu. Kita jadikan iktibar sebab apa jadi macam tu. Walau sekalipun kita tak dapat selamatkan arwah tok dengan arwah tok wan, tapi kita masih belum terlambat nak selamatkan ahli keluarga kita yang lain. Ibu nak sangat selamatkan ahli keluarga kita yang lain. Jangan kita menyesal tak dapat selamatkan mereka sebab kita tahu, kita boleh membantu mereka dengan nutirisi luar biasa ni. InsyaAllah, dengan izin Allah. At least, kita bagi kesedaran, kita dah jalankan tanggungjawab kita. Nak berubah ke tak nak, itu hak mereka. Kita dah tunjukkan jalan."

WHY HERBALIFE?
Sebab aku tak ingin, aku mengulang kembali sejarah dulu. Sejarah hitam itu. Orang yang kita sayang terlantar sakit akibat lumpuh seluruh badan. SANGAT MENYEDIHKAN. Aku tak ingin penderitaan itu hadir buat kali kedua. Allah tahu betapa susah dan perit nya hidup waktu itu. 

"Kalau aku tak ubah hidup family aku, corak pemakanan family aku, gaya hidup family aku, TAK MUSTAHIL SEMUA ITU BERLAKU BUAT KALI KEDUA! dan tak mustahil, ada dia dia antara orang yang aku sayang dalam dunia ni jadi macam mana arwah tok dan arwah tok wan jadi dulu. NAUZUBILLAH. Allah, hindarilah. Sejarah takkan berulang BUAT KALI KEDUA" 


"YaAllah, berkatilah perjuangan nutrisi ini. Izinkan kami meneruskan perjuangan ini.
Terima kasih Allah, kerana telah mengubah hidup kami :') "

6 APRIL 2013

Bismillah.

Alhamdulillah. Selamat aku menjejakkan kaki ke alam duapuluhsatu tahun secara rasmi. Terima kasih ibu, lahirkan along, kat dunia ni. Terima kasih ayah, sebab besarkan along dan jaga along dan didik along sampai jadi macam ni :')

Yeah harini memang hari yang sangat sangat tiring. Dari pagi sampai ke petang, mulut aku tak berhenti bercakap. Walk n talk, sharing sana sini, setel customer, gossip ngn downline, focus group. Bayangkan, sampai pukul 2 pagi lebih aku setel customer form, coach orang, watsapp aku mmg kelepup kelepap bunyi setiap saat dengan coaching. Alhamdulillah, Allah murahkan rezeki. (terima kasih kepada yang selalu mendoakan) =))

Punya lah bizi, habis setel kelas n hantar portfolio, terus aku shoot balik hometown. Follow up semua kat kelab.Masa nak usung luggage tu hanya Allah boleh faham betapa aku penatnya nak ngusung. no problem, KITA ADA TEAMIX PLUS NRG! (btw, 1 liter teamix sama = 30 minit exercise. So, bayangkan kalau minum 2liter teamix. perghhh!) peluh bercerauu tu takyah nak cerita. memang luar biasa kaw kaw punya peluh. ok nvm. bukan ini yang aku nak tulis.

Allah itu Maha Mengetahui. Allah hadirkan ujian demi ujian. sebab Allah tahu, aku kuat. Tak tahu kenapa, ujian aku bertimpa timpa harini. MasyaAllah menangis lah jugak tadi. One by one, Allah lepaskan ujian kat aku. MasyaAllah. teresak-esak lah jugak tadi. Sebab hanya dalam hati aku, apa yang ada dalam fikiran dan betapa jauhnya pandangan aku, Allah saja yang boleh baca. Apa sebenarnya yang terpendam T___T

*oke kejap, minum shake dulu plus NW, semoga 'ditolak' semua stress dan masalah yang ada T__T

Dengan badan letih, otak penat, memanglah stress kan. Tapi aku mmg keep on be positif. alah, ini baru sikit bux bunny. acanooo kalau dah lembik takleh tahan. Ini baru SV dengan 1st cut WT, dah menangis bercucuran air mata dah rasa lemah sangat dah lepas tu rasa nak give up. Kamon! Herbalife is a journey! To build your inner and outer strength! MasyaAllah luar biasa.

Downline pulak macam tak memahami aku langsung. Sedih pulak aku kadang2 tu kita dah tolong macam kalau diorang sendiri tak nampak apa yang aku dah tolong buat untuk diorang. Memang tak nampak effort aku nak tolong diorang ke memang tak tolong diri sendiri langsung? Aku sendiri nak tolong diorang, diorang taknak tolong diri sendiri kenapa? tak nampak lagi ke apa yang aku cuba buat utk mereka? YaAllah dah lari niat ni, buat kerja nak bagi orang nampak ke Bux Bunny? MasyaAllah tarik balik ayat T_T

Menangis aku kali kedua. Bukan soal downlines punya masalah. Ini cerita lain.
TENTANG PENGORBANAN. UNTUK DIRI AKU SENDIRI.

Aku terlalu pentingkan orang lain, dari diri aku sendiri. Aku pentingkan coachee, pentingkan downline, pentingkan customer. Aku TERLALU AMAT SIBUK SESANGAT TAHAP PETALA KE BERAPA ENTAH sampai aku sendiri lupa harini birthday aku. MasyaAllah it's your anniversary!


Aku menjerittt gilaaa kott sebab terharu diorang lekatkan kertas ni kat cermin bilik aku. At least diorang ingat besday aku. Sengaja je aku letakkan  okey, patutpun diorang lepak dalam bilik aku je. puiii korang. Btw, thanks Fadh, Fasihah. Korang downline aku paling osem! Eceh =p

Aku meleleh air mata dalam bilik ibu tunjuk benda ni (nangis kat bilik ibu, padahal downline ada kat bilik aku)

Aku menangis sebab terlalu terharu, sebab aku terlalu fikirkan akan hal orang lain, sampaikan ada jugak orang yang ingat birthday aku T______________T YaAllah sumpah terharu :')

And downline sendiri doakan pulak tu cepat2 Active World Team. YaAllah itu satu doa buat aku. Sememangnya memang impian aku nak ke Herbalife University in Macau tahun ni dengan ibu. Diorang macam tahu tahu ja impian aku. Jadi, tolong Amin kan aku cepat2 AWT. AMIN!

Kali ketiga aku menangis lagi. Haish malam birthday pun asyik penuh dengan menangis je kan T_T

Aku adalah amat amat amat sangat tak tahan bila post meeting dengan ibu. Bila aku report kat ibu apa yang berlaku sepanjang minggu ni kat ibu. berapa orang new customer, apa progress customer, berapa VP, apa next step, apa plan. semua aku cerita. Dan tak kurang jugak, ibu akan cerita pulak ke aku apa yang dia lalui minggu ini tanpa aku. Ha, itu memang buat aku lagi meleleh air mata. Sebab i know that, ibu was very strong to face all the obstacles. SubhanaAllah.

"YaAllah Kau kurniakanlah kekuatan ibu kepadaku. Kekuatan mengandungkan aku sembilan bulan tanpa jemu, kekuatan ibu adalah kekuatan aku untuk ke Jannah bersama ibu, bersama ayah"


Paling tak boleh tahan, bila aku mengadu. "Along rasa sangat pelik bu. Alhamdulillah rezeki minggu ni Allah bagi macam hujan, bu *sambil buat muka separuh nak nangis"

Ibu balas "Mungkin Allah dah jawab doa ibu. Ibu minta siang malam kita dimurahkan rezeki. Ibu nak Along complete target along buat 10,000vp bulan ni. Hari2 ibu doa. Sembahyang hajat, sembahyang Dhuha"

That moment mata aku memang berkaca yang berderai terus. Aku rasa nak peluk dia. Tapi aku tahu, kalau aku peluk dia, drama ni lagi makin panjang, cepat2 aku kaver line fon beteri low. YaAllah soory bu, tak bermaksud pun. Along tahan dah tak tunggu dengar lagi. Sebenarnya along ada downline dalam bilik sana. takkan nak masuk bilik aku dengan mata merah, hidung berair. hehehe

kita boleh 'rasa' kalau kita buat kerja tu ikhlas. Kita sendiri boleh rasa, kalau kita berdoa kpd Allah, kalau kita berikhtiar sehabis mungkin, kalau kita bertawakkal, Allah tunjukkan jalan. Mudah sangat sangat. Dengan dapat wish birthday, "Selamat Hari Lahir. Semoga panjang umur, murah rezeki". YaAllah itu satu doa! :')

Terima kasih kepada pemberi2 semangat aku. Kiri kanan depan belakang. Upline, Downline, Sideline. Ahh Team Mates , korang memang osem! Terima Kasih, Hanya Allah mampu balas jasa kalian :)

aku belum tidur lagi. dah pukul empat pagi. pukul 5,30 pagi nak bertolak dah pi Bootcamp. Dengan nak jadi MC pulak besok. MasyaAllah semoga dipermudahkan

Goodnight and Assalamualaikum :))


Dear my strong heart.

Bismillah.


Tak tahu bagaimana nak bermula. Yang aku tahu hanya satu. Jari jemari bergetar ketika menaip. Ya, bergetar dalam seribu satu perkataan yang tak dapat aku bayangkan. Dan aku pilih untuk bermula dengan bait bait kata dari Datuk Siti. 

Pernahkah kau bermimpi seketika
Berada di tempatku
Membayangkan pahit manis berlalu
Entah siapa yang tahu


Ada sesetengah perkara yang aku pilih untuk berdiam diri. Sebab diam itu lebih baik dari berkata-kata. Sebab aku rasa, action speaks louder that words. 

*pejam mata. tarik nafas dalam dalam. hembus*

YaAllah berikan aku jalan terbaik mahu menulis. Berikan aku kata-kata yang berhikmah agar tidak melukakan hati sesiapa. Walaupun pada hakikatnya aku sendiri terluka.
*lap air mata*

Diri kita, kita tak nampak apa yang ada pada diri kita kecuali berdiri di depan cermin bukan? Tapi aku sendiri boleh describe diri aku. Hakikatnya, aku manusia paling panyak suka simpan rahsia, paling suka pendam, paling suka simpan sorang-sorang, ketepikan yang hal peribadi, Yes, you are right. Perempuan yang paling banyak bercakap, dialah paling banyak pendam dalam hati actually. 

hakikatnya aku memang macam ni. Maybe dari kecik, aku dah diasuh sebagai anak sulung, aku memang akan pentingkan orang lain dulu dari diri sendiri. memang akan bersedia mendengar cerita hati orang lain dulu, daripada fikirkan cerita hati aku, memang akan pentingkan perasaan orang lain dulu daripada perasaan aku, memang akan gembirakan hati orang lain dulu daripada gembirakan hati sendiri, dan akan bahagiakan diri orang lain dulu, dari bahagiakan diri sendiri. Only Allah knows what i feel inside.

okay sat. minum shake strawberry dulu. sebab dah mula meleleh ni T_T

Aku bukan jenis tunjuk terang terang, jenis outspoken, jenis kalau aku tak suka aku akan cakap direct. NO. Actually aku jenis simpan dalam dalam, makan hati pun makan sorang-sorang. Yes, memang sharing is caring. Tapi memang aku bukan jenis 'show it directly'. ego tu memang la ada. semua orang ada. Tapi setinggi tinggi ego perempuan, tinggi lagi ego seorang lelaki kan? Tengok ni. nak menulis luahan hati pun still nak jaga hati orang. Kalau orang tu tak rasa apa lagi tak tau la nak kata apa lagi dah.
YaAllah, Only U know what I feel inside.

Mungkin nanti kau jua merasakan
Berdepan dengan kata menyesakkan
Takkan tugumu kebal
Tiada pertimbangan


Setiap hari aku berharap, agar ada yang memahami. Sebab aku sendiri tak mampu nak tanggung. Hari demi hari rasa macam makin parah. Bila sampai satu tahap, aku buat istikharah, i saw 'something'. tapi tak payah nak cerita la kan. Hati aku kuat mengatakan, apa yang aku rasa ini betul. Kalau nak ikut tafsir istikharah pun rasanya cenderung ke arah itu. Tapi Allah masih lagi nak duga aku dengan kesedihan, Allah masih lagi nak uji aku dengan air mata yang asyik nak meleleh. YaAllah jika benar itu ketentuannya, kenapa masih lagi aku diuji dengan satu perasaan yang aku terasa sangat sesak untuk menahan. Aku seorang Hawa, yang diciptakan dari rusuk Adam. Aku cacat tanpa dirinya, kerana tulang rusukku ada padanya. YaAllah, Only U know what I feel inside. 

Ada sampai satu tahap, aku rasa macam nak akhiri penderitaan ni. Yes, selagi aku masih lagi simpan, aku masih lagi sorok apa yang terbuku, selagi itu aku akan berasa bergetar, tahan air mata nak turun lajulaju. Sampai ada satu tahap, aku macam nak straight to the point terus. Tak yah nak pretend to be strong. Tapi Alhamdulillah Allah masih nak selamatklan pride aku sebagai seorang perempuan. Allah terus buat aku tergerak hati nak on lappy, baca post Kak Mel, cari balik kekuatan yang dah hilang bersama air mata malam tu. (cuba bayangkan, baca post Kak Mel sambil teriak laju2 dalam gelap T_T) Terus aku fikir balik, ada hikmah ni Allah tulis jalan cerita aku macam ni. Aku muhasabah diri, kalau aku tak cukup strong, Allah takkan temukan aku dengan Herbalife. Allah takkan buat aku kenal Kak Mel. Allah takkan gerakkan aku baca post Mel. Dan yang paling penting, Allah takkan uji aku sampai macam ni sekali ;') 
Because Allah knows what I feel inside.


"Ya Allah kurniakanlah aku suami yang membawa 

kepada aku kebaikan di dunia dan akhirat, suami yang 

akan menggalas perniagaan Herbalife bersama aku 

sepenuh hati DAN suami yang akan membimbing aku ke

 syurga."

Kak Mel




Awak kena tahu satu benda. Orang yang buat Herbalife adalah mereka-mereka yang never give up. They never see challenges is infront of them, They are very strong. That's why Allah benarkan mereka buat Herbalife. Sebab Allah knows that, they can handle it by themselves (with the help of the continuous Du'a to Allah =))

Keheningan malam membangunkan
Kepayahan jiwa meluahkan
Andai kau jujur memahami
Tiadaku menjauhi


Aku belajar untuk tenangkan hati aku dengan bersujud di satu pertiga malam. Aku belajar untuk ciumkan dahi aku pada sejadah tatkala semua orang tengah tidur. Sebab aku dah mula rasa, hanya Allah dapat faham apa yang aku rasa. Istikharah really heals me. Tahajjud really cures the heart that hurts. Pernah sekali aku cerita kat Hurairah. Dan aku syukur sangat sangat sangat ada kawan yang memahami macam dia. Memang perempuan sejati lah Hurai =p Thanks Hurai for the times spend :')

"Perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik"

Aku cuba untuk positif. Maybe Allah nak aku perbetulkan diri aku dulu. Maybe aku masih belum sempurna untuk dia yang sangat sempurna. I know, I wasn't good enough. Tapi semua orang masih ada chance nak berubah kan? If you wish to have a prince, you yourself should be a princess. MasyaAllah mampukah aku 

Kalau nak cerita hati yang sedih dan terluka tu tak payah cakaplah. Rasanya, semua perempuan akan rasa benda yang sama. Sampai kadang kadang bila sakit hati tu memuncak, syaitan mula la nak hasut.(Tahu syaitan yang hasut,tapi buat jugak T_T) " Sakitkan hati dia balik!" "Dia patut rasa apa yang kau rasa!" "Nah amik kau rasakan"

Lepastu bila tengok balik apa aku buat tu, menyesal pulak. Aku cakap pada diri sendiri. Kau nak expect orang jaga hati kau, kau tak jaga pun hati orang, Menangis lagi. Benci gila jadi perempuan. asyik menangis. YaAllah kau kuatkan hati aku YaAllah. 

Aku bukan menjauhkan diri. Tapi aku menjaga jarak ini, Sebab aku tahu, Allah sedang menjaga aku. Sebab memang itu yang aku minta. Aku memang tak pernah berhenti berdoa, meminta padanya agar aku tak jatuh cinta pada orang yang salah. Agar aku tak semaikan rasa kasih dan sayang aku pada orang yang tak sepatutnya. Aku dah buat kesilapan yang sangat besar dalam hidup aku beberapa tahun dulu. Dan aku tak nak ulangi lagi. Dan kalau boleh memang seseorang yang layak berada di sisi aku suatu hari nanti adalah dia yang Halal bagiku. Aku mencari suami, bukan teman lelaki. Allahu :')

Jauh dari sudut hati kecil aku, aku sedang memendam satu perasaan yang tak dapat digambarkan. That's why aku rasa macam nak tekan button DELETE pada perasaan yang suka ada syak wasangka dan was-was. Aku percaya, kalau Allah dah hadirkan perasaan ini dalam hati aku, Allah akan hadirkan dalam hatinya juga, Cuma masa akan menentukan segalanya. Bersabar, ada ganjaran untuk orang yang bersabar :)

Dah boleh senyum sikit dah ni, Alhamdulillah :))

Semakin aku hidup dalam cinta
Tiada kuasa mampu menghalangnya
Hentikan kata-kata
Bertulangkan dusta


Hati aku tenggelam dalam perasaan ini. YaAllah fokuskan aku pada perjuangan yang belum selesai. Selamatkan hati aku dari terus hanyut dengan perasaan ini. Memang tak dinafikan, aku sentiasa sibukkan diri dengan benda benda yang boleh buatkan aku alpa seketika dengan perasaan itu. Aku teruskan perjuangan bantu lebih ramai orang kat luar sana, bantu diri aku untuk satu personal development yang sangat luar biasa, bantu kedua ibu bapa aku. Aku tak pernah nak tipu diri aku bila mana diri aku cakap, 'how i miss the old times'. Tipu lah sangat. memang tipu sangat sangat kalau tak re-read, re-stalk, re-view the pictures. sebab dah memang lumrah manusia Allah hadirkan perasaan ini. Tapi aku sedang bantu diri aku untuk bertahan dan bersabar, Because Allah is writing the best story for me ;))

Kadang kadang I've lost my mind, kalau kesabaran tu hilang. MasyaAllah. Kena mute kat twitter tu perkara biasa. Sebab biasala kan, orang yang sedang marah. What do you expect? hewhew

Dan kisahku yang masih panjang
Menambahkan berat yang memandang


Aku AMAT YAKIN , sekarang adalah masa yang terbaik untuk aku betulkan diri aku. ubah diri aku, Allah sedang bagi aku ruang dan masa untuk jadi the better of me. Dan AKU TAKKAN PERNAH LANGSUNG GIVE UP dengan apa yang aku rasa. Sebab aku sangat sangat dapat rasa kehadiran satu perasaan yang memang luar biasa. Cumanya aku kena ada tempat untuk berteduh, tempat untuk mengadu, tempat untuk aku linangkan air mata kesedihan tatkala masih disakiti. 


Lantas ku pendam,
Kuputuskan biarlah rahsia..



Aku cuma ada Allah. Dia tempat yang paling terbaik aku mohon pertolongan, ketenangan, ceritakan kesedihan, memberikan luahan. Semoga apa yang aku rasa ini bukan mainan syaitan dan Allah akan sentiasa bantu hati aku jadi labih kuat :')) 

pejam mata. tarik nafas. lepas.

Aku akan teruskan belari, mengejar impian dan cita aku, dan bila tiba saatnya Allah mahu aku terima kehadiran seorang imam, aku akan terima. Aku nak sangat jadi permata yang sangat cantik dan tinggi nilai harganya :')



"Dear the other half.
Saya tunggu sampai satu saat, Allah temukan kita kembali dan waktu tu kita betul betul bersedia.
Dan kalau awak betul tercipta buat saya, awak akan datang cari saya,
 jumpa ibu bapa saya, 
persembahkan cincin belah rotan buat saya
 dan jadikan saya permaisuri yang halal buat awak. 
Saya tunggu waktu itu.
dan apa yang saya boleh katakan hanya satu,
Saya berserah sepenuhnya kepada Allah untuk tentukan segalanya :') "