Thank you!

She Wrote It

My photo
Originally from Sungai Petani; currently in Darul Sunnah
A Personal Wellness Coach who picks Herbalife nutrition as food replacement. I've lost 9kgs and improved my skin. I help people to lose weight, gain weight and improve health.

Janji Bukan Sebarang Janji (JBSJ)

Assalam bloggers.

*puuuuihh*
sori sori tetiup dulu sikit habuk habuk yang bersawang kat belog aku ni. Aku syak, bukan takat habuk, dah bersawang, berhutan rimba dah bagai dah. Yelah , sorry, aku sibuk :(

Aku ni bukan jenis yang kejap kejap nak update belog. Bukak belog, pastu baru fikir nak tulis apa. No, i'm not thay type. Aku ni jenis, apa benda yang terlintas kat otak aku, walaupun masa tu pukul tiga pagi, dah masuk dalam selimut, walaupun ibu dah tutup wifi, tapi ada benda yang aku rasa nak menaip kat sini, aku pergi jugak switch on wifi, switch on lappy, dan mula menaip.
HA, ITU AKU.

okay.
sudah.
itu mukadimah.

NAMPAK TITLE ENTRY AKU?
JBSJ. 
haha poyo.

actually, aku ada janji dengan seseorang ni. orang ni sangat sangat sangat sangat penting dalam hidup aku, walaupun korang letak aku berapa juta sekalipun dalam dunia, atau berapa tinggi langsung timbunan berlian kat depan aku, takkan dapat korang beli kasih sayang dia ni dari aku. huu *leleh*

sapa weh? boipreng?
alaaah tipikalnyaaa otak awak.

inilah dia orangnya. comel tak comel tak.
eh maksud kite, yang kanan la, yang kiri tu abaikan -___-


okay back to then, why is it have to be JBSJ and what is my promise to her?

(p/s: nampak tak katun satu gemuk satu kurus. itu aku dengan ibu. okay aku jahat :P)

bukan apa, aku jaaaadi luar biasa punya semangat lagi sebab ibu dah dapat target dia, tapi aku belum masih capai target. padahal sepatutnya dulu aku jadi sponsor ibu, tapi last last ibu jadi sponsor aku. okay fine.
dah, dah, past is past. bak kata Cik Fadhlina kita, GET Team intan syamimon. ehe. sorry mon, modified sikit nama =p

jadi, apakah yang aku maksudkan dengan Gear LIMA? apakah itu DTR?
tak perlu tahu itu semua lagi, korang masih di bawah umur. wkwkwkwk
tapi nampak kan tulisan biru sebelah kanan tu ha. itu target aku, buat masa sekarang.

Yelah, nak ada target tak boleh gedebukkk amik kau seketul, biar berperingkat, baru nampak jalan. 
okay itu kata-kata ibu. aku pegang.

"Nak kejar impian, nak kejar cita-cita kena ada pendukung dan pemberi semangat, juga ada yang mendoakan kita. That is what your success starts with"- GET Team member, Kak Yati. (sideline ibu).

Jadi, jom doakan agar aku boleh tunaikan janji aku kepada ibu! :)

(Hurai, 2012)


Bagaikan layanglayang

Bukankah begitu? Perasaan itu bagaikan layanglayang. lagi ditarik, lagi terbang tinggi melayang.Lagi jauh dalam genggaman.
Jangan dikata angin itu terlalu kencang menghembus, jadi kau tidak mampu menarik layanglayang.
Bukan, semuanya bukan.
Ku tahu, kau sengaja bukan?


Mungkin juga hanya aku yang menarik layanglayang. Mungkin juga hanya kamu berdiri disitu melihat sejauh manakah layanglayangku terbang. 

Kadangkadang malu. Bermain layanglayang keseorangan. Dan hanya aku bermain layanglayang tanpa angin yang menghembus, tanpa kamu. Di mana letaknya muka? 


Mungkin, ada sesuatu yang kau perlu tahu. Yang aku, masih bermain layanglayang ini, menarik-narik tali yang kau beri, dengan harapan layanglayang aku kan terbang tinggi, di bintang sana. Selamat malam.

NowPlaying.

Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara di hatiku melagukan rindu
Kiranya engkau mampu mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terucap

Pasti dirimu kan memahami
Harapan kasih yang terbina
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu

Bukanlah aku sengaja
Melindungi rasa di jiwa
Namun bimbang diri kan terleka
Hanyut dibuai angan dan mimpi indah
Hingga terabai segala cita
Sedang khayalan tak menjanjikan
Segunung kebahagiaan
Sebagai mahar hantaran


Apakah mungkin engkau mengerti
Setiap cinta yang dilafazkan
Bukanlah sekadar mainan
Tetapi sebuah janji

Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara dihatiku melagukan rindu
Kiranya engkau bias mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terungkap

Pasti dirimu dapat melihat
Rahsia kasih yang terpendam
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu
Selamanya..

Mahar Cinta, Devotees

Perubahan Besar!

As-Salam bloggers. 

It has been so long i didn't post the new entry. Biasalah, cikgu. kerja banyak. So too many things have to be settled. Yang mana dengan study, yang mana dengan boyfriend (eh ada boyfriend rupanya? :P) yang mana dengan business, yang mana dengan event sana sini.

Alhamdulillah. now is the time to rest. We have been given a week to rest! Hey, cuti skolah lah. Lupa ker i niii teacher cher cher(gemaan gaya gedik sambil PATD). ahak!

 (ni laa teacher yang buat gaya PATD td) haha
*PATD=pandangatastangandidada
=D

and now, i am waiting just beside the fan, to dry up my sweat! lencun gila baru pas balik jogging tadi ni. ni nak riak sat. I jogged about FIVE rounds at the Lagenda Park. One round of the park I can estimate about 400m. sebab gaya luas tu mau ala ala padang maktab. so can you imagine how many metres i have done jogging just now? 2000m bebeh! 2000m! riak riak(okay tak perlu riak teacher. =__='

Eh SitiAnisAthirahBux oi. bukan kau ni selalu semput ke lari? tgk time merentas desa pn jadi laa. semput kan ekau? Intan dengan Fadh tinggal kau mana hala. kaki kau siap cramp lagi. Tipu laa kau nak boleh jog sampai camtu. hari hari pulak. (eh bukan, baru dua hari) hehe

Wehh! Siriously tak tipu! MasyaAllah tak tipu! 
okay, aku berterus terang. aku memang cepat semput kalau tinggal eksesais lebih 48jam. aku dah buat eksperimen pn. Minggu lepas lagi laa. tak eksesais smpai 4hari. So, poeple, for fure my cardiovascular turns down. Tapi, yang luar biasa nya walaupun aku tak jog, tak eksesais, dalam diam diam badan aku dah maintain stamina and metabolism. Balik rumah, that last Saturday, i try to jog again. Dapat buat 4round kat Lagenda Park! aku sendiri terkejut. padahal aku tak eksesais jogging ke apa ke minggu lepas.(tapi ada laa naik turun tangga, jalan kaki jauh, tu kan kira eksesais kan.)

Okay aku buat biasa aje. 

The next day, Sunday.
Sunday memang tak eksesais apa laa kan. sebab it is 'family day outing'. pegi makan laa jalan jalan laa dengan family. tapi dalam hati risau. Esok aku jog balik, mesti stamina kurang. okay, takpa.

Today : Monday.
Tadi i try jogging. rasa debar-debar, because now, i'm testing my stamina. And Alhamdulillah, it was increasing and it was as steady as the last two days!Tu yang riak kat atas u dapat buat 5ROUNDS. Tu pn aku rasa aku mampu buat 6 round sebab langsung tak tercungap-cungap macam dulu. Yang kena balik tu sbb Alya panggil nak pergi buang air kecil . Potong betul!

IMPRESSIVE?
me too fell the impressiveness! I am superb, congratulations to me! Bravo me, bravo!
okay jangan aa jeles!

ni nak share la ni.
WANNA KNOW WHAT IS MY SECRET?
meet my friend,Mr Shake! Shake!

Yes! I have been taken these product full-time for the whole last week. I never skip to have my best friend for my breakfast and dinner. I want to prove it by myself! and my experiment on myself have been successfully done!

And last week, during my experiment period, I realized something miracle happened on my body setting. I didn't feel sleepy or even yawning when i'm bored. (Hari tu masa SBE)
Because previously,every morning, if something bored me in the morning, especially during my lecture time, I'll dozed off! haha. But i can feel something different is changing over my body.
I feel like , like, like like I'm one of the athletes! ahaha! poyo gilos laa kau! and siriously  can feel my body is even lighter and lighter for now!

THANK YOU ALLAH,
THANK YOU HERBALIFE!

p/s: i'll update from time to time.
tak sabar nak share dengan semua!
=D

Sawadeekap!

As-Salam bloggers.

It's been a very difficult decision, to go or not. Ayah is not well enough after one week of the operation, but the plan of going to Hatyai with ayah's colleague has to move on. As being planned, ayah done the payment of the hotel rooms, two rooms pulak tu. Jumaat tu, ibu cakap, Along angah, kita ni nak pegi ke tak? kalau ibu tak pegi takpa? :(

But the kids! the little kids are the ones who extremely excited. yelah mana taknya, ibu cakap nak pegi luar negara (padahal sebelah sangat aje pn dgn M'sia). and they start chattering about the vacation since Thursday. kesian pulak kalau ibu tak pegi. Yelah, those who are under eighteen they must be under guardian(parental control).
#ehh aku dah besarr laa . hehe

okay that was pre-vacation.

And finally we go! Ayah send us to the bus(fully-sponsored-by-AgroBank Penang).

hew hew hew. melalui tingkap itu, kami melambai ayah.
and here we go .

Hello Thailand!
we went straight to have our lunch at Hotel Hatyai Lama(i don't know it's name in Thai =p) at the centre of Hatyai town. Because according to Salma (tourist guide), Hotel Hatyai Lama is very famous of their Thai cuisine. Most of Muslim's tourist love to drop by here and taste the different of their cousine. Their Tomyam is totally different ! 

 *nampak tu tgn alif tak sabar nak cekau Tomyam putih. hehehe =D


*infront of the Slubpet Restaurant.(idk what slubpet means, yg penting halal =])


As it was late, and we didn't have any time to visit Songkhla Beach, Uncle Raja(head of the tourist guide) advised us to proceed with our main agenda-shopping (sebab utama pi Thailand) 
hehehe =D

So, before we straightly heading to our hotel, we stopped at Nora's Plaza, a centre of authentic and genuine leather centre. It's just like a mini mall.


*pergi tempat leather tapi lain pulak yg di usha aku. perempuan kann. biasa latu.

Floating market is the next spot.

| fried chicken meetballs |

Anyone who is heading to Hat Yai will most likely pay a visit to this unique floating market. Just about all kinds of local Thai food, snacks and drinks are sold by local Thai hawkers on little boats that dock by the river here. The beauty about this market is that these floating hawkers line up side by side and number to about 100 boats at any one time.

 | bamboo drinks |


| deep fried spicy fish fillet |
*ibu and me fell in love with this!
nyummeeeh!

that night, after check in the hotel. we stroll to continue our agenda of shopping for the second time.
it's like pasar malam or night market along the main road of China Town.

| me in the crowd-pakcik tu kenapa dah haa? |


| shop till you drop! dlm bnyk2 kedai, this one attracts me a lot! |

okay this is the last day. we woke up very early and there's only one thing in our mind - shopping!
ahaha. sounds crazy but that's the truth. pegi plak ngn ibu kan. 
dah memang darah mengalir dlm aku ni kaki shopping kan.
nak wat acane? =p


ibu suggests to us to shop at the Top Market. and to ease us, we just take Tut-tut (like a taxi) and every adult only costs 20baht (RM2). thus, we can go around the Hatyai City lagii!
Murah kan?

so we explore here and there-the Top Market!
#siriously haven ohh ohh!


| yg atas ni semua below RM35 |


| yg atas plak ni below RM20 |

#mata.juling.sebentar.

(@.@)

and after a-shop-till-you-drop session about 4hours we went back to hotel and quickly packed our things because we are heading back to Malaysia! (rindu ayah)
On our way back, we have been told that we still got a place to 'visit'.
*ceh visit laa sgt padahal shopping
It's DANOK!

Danok ni lebih kurang mcm padang besar gak laa. 
harga dah lebih menjurus kepada harga standard Malaysia.
tapi still satisfied kalau you are very good in tawar-menawar!
hehehe =D

so had our last lunch (actually lunch meal, mcm laa kat M'sia tak lunch dah sampai bebila kann =p) 
we have it in Restoran Yasmeen.
But this time, Uncle Nizam (the lawyer) treats us!
THANK YOU UNCLE NIZAM!







| leleh air liur |

Tomyam ni paaaaling terbaik pernah aku makan! 
*phewww lap peluh sebab pedas sangat.


SEKALI.LAGI.PERGI.NAK.BAWAK.DUIT.BANYAKBANYAK.
.hewhew.


My new studio!

As-Salam bloggers.

Nissin, YongNuo, Canon, Nikon. 
Those brands we usually heard from mastered photographer.
But what makes people moves to use speedlights or flashes?

well yeah have you ever met or see the page of
the most famous photographer,
AnnasEaskey Photography?
fyi, during this time, he is my inspiring sifoo!
you can judge how master he is in flashlights
and how terror(means hebat okay!) he is in
DIY.
his photos shooting in light or strobe are totally
AWSOME!

salute abg Annas! 

i try,
siriously in a very hard way to study how DIY works,
but the only aral melintang is,
I still got no trigger!

cik timah : bedah oi , hapo tu trigger?
cik bedah : laah kau ni timah. trigger tu yg kecik kecik tu.
cik timah : apo pulok kecik kecik? *garu kepala berkelumumur (ewww)
cik bedah : a trigger is a  handle mounted on your dslr body to remote
any device that was plugged-in to control it wirelessly.
(dengan slang mat salleh)
cik timah : *nganga*


haaa cik timah, ni laaa trigger yg cik bedah explain lagi tu.


lalu cik timah menggaru-garu kepalanya yg berkelumumur itu.
weh bedah, guano nak pasang nate ni?



okay timah. u listen for this okay.
the trigger has two cable. 
you see ha,
one cable you must plug in to your camera,
and to attach it with your flash,
then for sure laaaa you must plug in on your flash.
*cik bedah buat muka master*

and then haa. you can pose your
death pose to strobe yourself.
maybe like this.



okay thanks to beYbar for the picture.
that was during our last session strobist altogether.

so, since I have no trigger.
plan yang mula mula nak ber-strobist akhirnya jadi

BEGINI :


*guess where this picture was taken?
(bulumatacecahkening ^^)

A. White room
B. Bilik putih
C. Studio AnnasEaskey
D. My hostel room

Jawapan : yg bergaris ^_^



time is ticking babe!

As-Salam.

Ahlan Wasahlan 2012!
Thank you Allah for giving me a chance to stood still, breathing, living brutally on your luckiest planet of all. Alhamdulillah i am now turns 20! 
Safely, Maturedly, Happily, and Gedikly
*ahak!
okayy takmau gedik dah lepas ni.
i wonna be a very matured, far sighted english teacher with new style.
okay bukan style, azam okay teacher =p

well to be frankly my last wishlist for 2011
was sooo many meh. and can't be count pun. 
antaranya i wanna be independent, hardrock(okay tapi tak rock pon),
hardworking, takmau hon kat orang merata, tak mau littering merata2,
tidak text boifie dalam kelas
(eleh time terdesak aku mengantuk aku hentam text jugak :0)
and etc lah..tak ingt dah.


it's true!
we hardly force ourselves to do whatever we never do
but penah dengar kan,
ALAH BISA, TEGAL BIASA.
that's and idiom which i got in standard two i think and
at that time i wrote in my book
ALAH BIASA, TEGAL BERBISA
because i think 'tegal is a kind of animal'
=D
*gelakgulinguling sbentar

okay back to the basic, just like everyone else, no matter who they are,
dari CEO syarikat smpai pakcik tukang sapu,
dari penghuni kota sampai pesawah di kampung,
ari darjah satu sampai tingkatan lima,
dari yang gemuk ke yang kurus (ini sensitif =p)
dari yang ada boifren ke yang single,
and whhhaaaattever and whomeverr they will be, 
everyone, everybody, everysingle person must have their 

"AKU NAK/AKAN.."
(wishlist dalam erti kata lain)

dan oleh itu i am officially by here,
in the formal way, with the fonti assume can be read by everyone,
i would like to announce my 

"AKU NAK/AKAN.."

1.  be a better muslim
2. be a loyal daughter
3. be a faithful girlfriend to my yayang =.= (malu ni malu)
4. be a friend in need is a friend indeed to my besties
5. limit my sleeping time and properly arrange it in a manner.
6. start training on sports and shine up my talents
(mungkin tawun ni boleh jadi wakil lari lagi untuk rumah hijau =D)
7. look before i leap, i mean in every words that burst out, avoid to hurt others
8. have my own style, and not just following others.
9. am not going to let others step on my head,
fight them as long as I can fight, and fight for my stand.
(am not going to just be unspoken, and let others terus menindas)
10. collects more and more collection of animal prints =p (okay itu mesti)

*and the 11th thing i guess is, i have to stop shopping the unnecessary thing. u are wasting money la!
#insaf sedikit tapi taktau lama mana
=D
(it's a girl's must thing kan?)


H.N.Y 
everybody!
=D